Cara masak: Sambal kicap kaki ayam gurih

Sambal kicap kaki ayam.
Resepi Kaki Ayam Kicap Chinese Style. Setiap Raya Cina, ini ialah salah satu lauk wajib family hakak. Warning: Hati-hati apabila menggoreng kaki ayam/ceker, sebab minyak akan meletup-letup merata. Buat semua orang, memasak memang pekerjaan yang cukup mudah. Selain memang mereka hobbi memasak dan memiliki kemampuan memasak yang cukup baik, mereka juga kreatif dalam mencampur setiap masakan sehingga menjadi makanan yang sedap. Namun ada pula yang tidak terampil memasak, sehingga mereka harus belajar dan melihat resep-resep yang sederhana diikuti.

Sambal kicap kaki ayam

Hari jumaat lepas, saya memasak Ikan Bawal Emas Masak Kicap Pedas di SINI.

Di situ rakan blogger saya di Engineers Love Cooking beri komen yang jika diletak susu pekat dan sedikit lada hitam menjadi Ayam Masak Black Rose.

Pagi semalam semasa ke masjid, tanya hubby apa nak masak ayam tapi dia hanya mendiamkan diri bila saya menyebut Kari Ayam atau Ayam Masak Merah.

Menu sarapan sehat:

Buat anda yang sekarang ini sedang ingin mencoba memasak makanan lezat tanpa ribet, silahkan mama bisa mencoba beberapa jenis masakan sederhana ini. Selain bahan-bahannya yang gampang didapat, anda juga dengan gampang mengaplikasikannya, terlebih bagi anda yang masih pemula.

Kamu dapat membuat Sambal kicap kaki ayam menggunakan 12 bahan yang gampang didapatkan:

Bahan-bahan Sambal kicap kaki ayam adalah:

 1. Ambil kaki ayam yg sudah dibersihkan(rebus sampai empuk).
 2. Anda butuhkan bumbu halus.
 3. Ambil 3 tangkai lada merah.
 4. Ambil secukupnya cilipadi.
 5. Anda butuhkan 2 biji bawang merah besar.
 6. Sediakan 2 biji bawang putih.
 7. Sediakan 1 inci belacan(terasi).
 8. Sediakan asam jawa.
 9. Sediakan kicap manis.
 10. Siapkan kuah rebusan kaki ayam tadi.
 11. Sediakan perasa/garam,ajinomoto.
 12. Siapkan minyak tuk menumis.

Menu ini tidak lengkap jika tidak dicicah dengan sambal kicap yang mempunyai rasa pedas-pedas manis.

Bagi mendapatkan kelainan dari segi rasa, ayam boleh ditukar kepada daging.

Resepi ayam kicap yang betul-betul sedap adalah sangat ringkas cara penyediaan nya tapi langkah-langkah kena. betul supaya kicap melekat elok pada isi ayam dan rasa sampai ke dalam bahagian isi.

Lebih sedap bila gunakan bahagian ayam kecil dan bertulang.

Sesudah semua ramuan siap berikut sebanyak 1 cara yang memandu bagaimana membuat Sambal kicap kaki ayam.

Cara meramu Sambal kicap kaki ayam

 1. Panaskan minyak tumis bumbu halus sampai minyak keluar,turunkan kaki yg yg sudah di rebus empuk tambahkan kuahnya dan perasa.begitu air agak kering masukkan air asam dan kicap kacau sampai kuah pekat..

Tak perlukan lauk lain, cukup ayam kicap dengan nasi putih.

Boleh juga dijadikan sambal kicap untuk mee hoon sup, mee hoon goreng dan mee goreng atau makan dengan ikan goreng.

Dengan cepat, masukkan sos bekas perapan ayam.

Sos ini mempunyai banyak rasa dan sangat sedap.

Nota: untuk sos perap ayam cara Nurulsham, sila rujuk cara sediakan lauk nasi ayam.

Saat memasak Sambal kicap kaki ayam banyak mengalami kegagalan, berikut ini beberapa tips yang perlu anda perhatikan. Berbagai cara yang perlu diperhatikan seperti memilih bahan baku. Bahan yang digunakan harus berkualitas bagus dan masih segar. Alat memasak dan rempah harus yang bersih. Untuk lebih detailnya, silahkan melihat cara memasak Sambal kicap kaki ayam agar memperoleh hasil yang sempurna.

Petunjuk masak Sambal kicap kaki ayam agar memperoleh hasil yang maksimal

Memasak adalah tindakan yang sering dikerjakan oleh setiap orang, namun tidak setiap orang memiliki keahlian dalam memasak. Beberapa hal perlu kita perhatikan ketika sedang memasak agak menghasilkan hasil buatan Sambal kicap kaki ayam yang maksimal, apa sajakah itu?

 1. Pemilahan bahan makanan yang tepat juga mempengaruhi hasil masakan, mulai dari penetapan bahan yang segar akan sangat bagus karena cadangan gizinya masih sangat baik.
 2. Perlengkapan masak yang digunakan juga harus sesuai dengan apa yang dimasak. Serta harus diperhatikan kebersihan dari alat masak tersebut agak tidak mempengaruhi cita rasa dan kandungan gizinya.
 3. Cara memasak Sambal kicap kaki ayam, meliputi mana bahan-bahan apa saja yang harus diolah terlebih dahulu dan mana yang diolah belakangan dan kapan harus memasukkan bumbu-bumbu. Hal ini dilakukan agar menghasilkan buatan yang memiliki kualitas gizi dan rasa masakan terjaga tanpa mengurangi kelezatan masakan.

Sudah tahu kan hal yang perlu kamu perhatikan ketika memasak? Usahakan menggunakan dan memilih bahan makanan yang tepat dan mengikuti langkah-langkah memasak Sambal kicap kaki ayam dengan benar. Selamat mencoba…!!!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *